Een goede calculator is vooral in de bouw ontzettend belangrijk. Een bouwkundig calculator zorgt ervoor dat er exact wordt berekend wat er nodig is aan materiaal, maar ook aan overige kosten. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat het als bedrijf wel van belang is dat een project winstgevend is. Het is dan dus ook aan jou als calculator om ervoor te zorgen dat je dit in kaart weet te brengen. Mocht blijken dat het niet haalbaar is, dan is het natuurlijk niet de bedoeling om direct de handdoek in de ring te gooien, maar om weer terug te gaan naar de welbekende tekentafel. Je zult zien dat er vaak ook bij leveranciers een hele hoop mogelijk is op het moment dat ze zeker weten dat ze bij een bepaalde prijs de opdracht krijgen toegewezen. Maar hoe zorg je er nu voor dat je een goede calculator weet te vinden, die niet alleen voor je kan uitrekenen wat een project gaat kosten, maar er ook voor zorgt dat er niet teveel wordt betaald?
De taken van een calculator
Voordat we verdergaan met hoe je een goede calculator kunt vinden en wat het belang ervan is, is het eerst goed te kijken naar de taken. Zo krijg je een veel beter beeld van wat iemand daadwerkelijk doet en wat er allemaal bij komt kijken. Je zult namelijk verstelt staan van de complexiteit van de functie die een calculator binnen een bedrijf bekleed.
De hoeveelheden uitrekenen
Eén van de belangrijkste taken als calculator, is het uitzoeken van de hoeveelheden die nodig zijn. Hierbij kun je denken aan bestek, bestektekeningen, voorlopig ontwerp, definitief ontwerp en nota van inlichtingen (beantwoorde vragen die zijn ontstaan na het ontvangen van de tender/aanbesteding) en bestudeert deze nauwkeurig. Op basis van deze gegevens bepaalt hij welke en hoeveel materialen nodig zijn en bepaalt hij de kostprijzen.
De begroting
Voordat je kunt bepalen of een project wel of niet rendabel is om uit te voeren, is het zaak om eerst een begroting te maken. Dit doe je natuurlijk op basis van de materialen die je voornemens bent om te gaan gebruiken. Belangrijk om te weten, is dat deze begroting is opgedeeld in twee verschillende varianten. Eerst hebben we de hoofd begroting. Hierin worden alle hoofdlijnen genoteerd. Vervolgens wordt er per onderdeel een sub begroting gemaakt. Hierbij kun je denken aan uren, materialen, maar ook bijvoorbeeld de verschillende ruimtes. Op basis hiervan kan er namelijk een stuk nauwkeuriger worden bepaald wat de mogelijkheden zijn en kan een goede schatting worden gemaakt van de daadwerkelijke kosten.
Hoe vind je een goede calculator?
Het vinden van een goede calculator kan een uitdaging zijn. Toch kun je er ook voor kiezen om iemand intern op te leiden tot een goede calculator. Vooral wanneer iemand de ambitie en ook de capaciteit heeft, is het zeker niet gek om eerst intern te kijken, alvorens je extern gaat kijken naar een goede calculator.